Šta dan rođenja govori o vama?

Šta dan rođenja otkriva o vama: Evo ko će imati sreće u životu, a koga će proganjati baksuz!
Šta dan rođenja otkriva o vama: Evo ko će imati sreće u životu, a koga će proganjati baksuz!

Svaki dan u sedmici ima mnogobrojno značenje. Postoje tzv. “dobri” i “loši” dani, pa rođeni na ovaj ili onaj dan budu “srećni” ili “nesrećni”.

U nastavku saznajte šta dan rođenja otkriva o vama.

Ponedjeljak – Najsrećniji dan

Ponedjeljak je prvi dan u sedmici i smatra se najsretnijim. Kaže se da će dijete rođeno u ponedjeljak voditi dug i uspješan život.

Kako nova sedmica započinje, ovaj je dan idealan za pokretanje poslova svih vrsta. Kršćani vjeruju da je Bog započeo stvaranje svijeta u ponedjeljak, pa je dobro da čovjek upravo na taj dan započne značajan poduhvat.

Utorak – Najnesrećniji dan

Drugi dan u sedmici smatra se najnesrećnijim danom, pa čak ni ljudi rođeni na u utorak neće imati lak život. Legenda kaže, čak i “vukovi čuvaju krzno” utorkom. Na ovaj dan ne treba započinjati posao, jer je baksuzan, pa će posao poći po zlu i neće se dobro završiti.

Srijeda – Mnogostruko značenje

Srijeda ima posebno višestruko značenje. Ovog dana poslovi se mogu započeti i može se započeti putovanje. Smatra se da su bebe rođene ovog dana napredne i zdrave. Dijete koje prohoda u srijedu biće sretno i bogato.

U nekim dijelovima Srbije ovaj dan se označava kao sveticc, pa se često puta može čuti kako je došla „Sveta sreda“, koja ja namijenjena za bolesne i osobe koje pate.

Četvrtak – Svi su dani dobri, ali četvrtak je ponajbolji

Za četvrtak se kaže da je sretan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak najbolji.”

U narodu je poznatao da ako se dijete rodi u četvrtak, da će i ono u životu biti uspješno i srećno.

U prošlosti su četvrtkom često puta počinjali radovi na njivama i prostranim imanjima. Pored toga i prošnja djevojke se vrlo često obavljala upravo ovim danom.

U prekršćanskom periodu četvrtak se slavio kao dan plodnosti i još uvijek se vjeruje da bi se u četvrtak trebali odvijati poslovi na polju, ali i sklapanje braka.

Petak – Jedan od nesrećnih dana

Petak je, prema narodnom vjerovanju, jedan od nesretnih dana. Kaže se: “U petak svaki posao ima loš početak.” Osim toga, u nekim delovima Srbije ovaj se dan smatra “nečistim” i pogodnim za kontakt sa “demonskim silama”.

Zato se kaže, kada mu neko u životu loše ide, da mu je došao “Crni petak”.

Zbog toga petkom se nijedan posao ne smije započeti jer će ga pratiti maler.

Pored toga, petkom mnogi ne smiju ići na put jer se plaše nesreće. A dijete rođeno u petak, vjeruje naš narod, neće imati sreće u životu.

Subota – Dan posvećen mrtvima

Subota je dan posvećen mrtvima. Na taj dan se izlazi na groblje i pale se svijeće. Na ovaj dan treba biti oprezan da se čovjeku ne desi neko zlo.

Vjerovanje kaže da će dijete rođeno u subotu biti neobično, ali je zato imuno na “zla bića”.

Kaže se da oni koji su rođeni na ovaj dan imaju sposobnost učenja nemuštog jezika i na taj način mogu da razgovaraju sa životinjama.

Osobe rođena u subotu će biti maštoviti i zanimljivi. Vjeruje se da su ove osobe vidovite i da mogu vidjeti ono što drugi ne mogu.

Nedjelja – Dan odmora

Nedelja je dan odmora. Prema kršćanskom vjerovanju, Bog je stvara svijet šest dana, a onda je sedmog dana ( nedjelja ) sjeo da se odmori i uživa u plodovima svog rada.

Zbog toga za ovaj dan postoje mnoga vjerovanja u naciji koja se odnose na odmor i provođenje vremena sa porodicom.

Nedjelju su stari zamišljali kao žensko biće – Svetu nedjelju.

Čovjek rođen u nedjelju bit će izuzetno sretan, vjeruje se, i živjet će “gospodski” tj. često će se puno odmarati (svaki dan će biti kao nedjelja).

P.S: Ovdje možeš saznati Šta vrijeme rođenja govori o vama